Ook dieren hebben wel eens last van een ontstoken oog. Wat voor dier je ook hebt, een kat, hond, cavia of konijn, ontstoken ogen kun je tegengaan! Een ontstoken oog is trouwens niet ernstig en gaat vaak na een paar dagen wel weer over. Toch is het goed om er iets aan te doen.

Hoe je ontstoken ogen herkent bij dieren

Heeft je huisdier rode ogen en zit er veel pus in de ogen van je dier, dan duidt dit op ontstoken ogen. De ontstoken ogen kunnen bovendien tranen. Het is dan ook goed om waakzaam te zijn hierover. Misschien heeft je eigen huisdier wel vaak last van ontstoken ogen. Als je hier op blijft letten, weet je ook wanneer je er iets aan kunt doen.

Ontstoken ogen bij een cavia

Als je cavia ontstoken ogen heeft, dan merk je dit vaak aan het feit dat de ogen een beetje dicht worden geknepen. Ook komt er pus uit de oogjes. Hier valt genoeg aan te doen. Bij de dierenarts kun je vragen om een homeopathisch geneesmiddel. Zo kun je de ontstoken ogen twee keer per dag uitwassen met lauwe kamillethee, wat je tien minuten hebt laten trekken. Ook kun je Euphrasia D3 gebruiken. Hiervan doe je vijf druppels in een kwart kopje water en was je de ontstoken ogen twee keer per dag uit. Na een week zal de ontsteking hoogstwaarschijnlijk over. Mocht dit niet het geval zijn, dan kun je over gaan op een antibiotica-oogzalf, die je drie tot vijf keer per dag in het oogje smeert. Na toen dagen moeten de oogjes weer beter zijn. Overleg dit wel eerst even met de dierenarts.

Ontstoken ogen bij een konijn

Ook je konijn kan een ontstoken oog krijgen, doordat er iets in zijn ogen komt (verkeerde bacterie van een strootje of iets dergelijks). Wees er echter zo snel mogelijk bij, anders kan het dier namelijk blind worden! De dierenarts geeft de beste behandeling wel aan, maar deze zal waarschijnlijk bestaan uit het zalven van de ontstoken ogen van het konijn. In sommige gevallen moet je het oogprobleem van je konijn behandelen door je konijn onder narcose te stellen. Nu kun je je konijn in alle rust zalven en zal hij niet tegenstribbelen. Als het allemaal niet helpt, dan komt dot doordat een konijnenoogje minder sterk is dan een mensenoog. Er valt echter nog wel wat te doen. Je kunt de beschadigde plek van de ontstoken ogen van je konijn laten opfrissen. De randen van de beschadiging worden met een speciale techniek afgekrast, zodat het oog zich weer kan herstellen.

Ontstoken ogen bij een kat

Ook bij een kat kun je het ontstoken oog goed behandelen. Gebruik dezelfde techniek als bij mensen. Hierbij heb je een watje en lauw water nodig. Dit lauwe water moet eerst gekookt zijn, om bacteriën weg te halen. Wrijf met het watje met water van buiten naar binnen in de ogen van de kat en maak de ontstoken ogen schoon. Als het niet werkt, neem dan contact op met de dierenarts, die Cavasan kan voorschrijven.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Captcha loading...