Het is even schrikken als je je kind plotseling met een tranend rood oog aantreft. Je hoeft je nergens zorgen over te maken: het is maar een ontstoken oog. Dat overkomt iedereen wel eens. Lees hier hoe je er het beste mee om kunt gaan.

Wat zijn de symptomen van een ontstoken oog bij een kind?

Een ontstoken oog is vervelend voor iedereen, zo ook voor kinderen. De symptomen van een ontstoken oog zijn eigen dezelfde als die voor volwassenen. Je hebt veel last van je oog. Je oog prikt namelijk en geeft een brandend gevoel. Je oog is rood en jeukt enorm. Daarom wil je er in gaan wrijven, maar daardoor maak je het alleen maar erger. Ook kun je koorts ervaren, kun je minder goed knipperen en allicht zien en is er vaak in de ochtend pus en etter in je ooghoeken.

Als je kind deze symptomen vertoont, dan duidt dat op een oogontsteking. Hier is – zoals gezegd – niets mis mee, maar het is wel erg vervelend. Gelukkig gaat het snel weer voorbij en zijn er manieren om een ontstoken oog bij een kind tegen te gaan.

Hoe bestrijd ik een ontstoken oog van een kind?

Het allerbelangrijkst in de bestrijding van een ontstoken oog van een kind is het goed schoonhouden van de ogen van een kind. Met een watje in (eerst gekookt, maar nu) lauw water kun je van buiten naar binnen wrijven in de ogen van je kind. Je kind kan dit ook zelf doen. Daarnaast moet je je kind de opdracht geven om de handen veel te wassen met zeep, om zo besmettingsgevaar te voorkomen. Ook wordt aangeraden om naar de huisarts of oogarts te gaan met je kind. De huisarts kan namelijk een antibioticum of een ander middel voorschrijven, om de ontsteking tegen te gaan. Als je kind overigens niet meer kan zien door een oogontsteking, dan moet je wel echt snel naar de dokter, want je mag natuurlijk geen risico nemen voor je kind!

Hoe ga ik om met een kind met een ontstoken oog?

Daarnaast zijn er vaak vragen van ouders die niet precies weten hoe ze met hun kind om moeten gaan in bepaalde situaties. Kun je je kind namelijk wel naar de crèche sturen met een ontstoken ooglid en kun je je kind laten spelen met vriendjes en vriendinnetjes in zo’n geval? Het antwoord op al deze vragen is natuurlijk volmondig ‘ja!’. Het is immers maar een ontstoken oog en geen grootse ziekte. Waar je wel op moet letten is dat je kind zijn of haar handen goed wast met zeep. Geef bijvoorbeeld aan de crècheleidster door dat zij hier even op moet letten bij je kind. Anders lopen andere kinderen immers de kans om ook een ontstoken oog te krijgen en dat is natuurlijk niet de bedoeling.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Captcha loading...