Ontstoken oog vervelend, maar geen ramp

Net als baby’s kunnen peuters snel een ontstoken oog krijgen. Ze zijn namelijk vatbaarder voor dergelijke ontstekingen. Dat is vervelend, maar het is geen ramp. Er zijn namelijk genoeg manieren om een ontstoken oog van een peuter te verhelpen. Uiteindelijk zal de ontsteking zelfs na een paar dagen vanzelf weer overgaan.

Wat zijn de symptomen van een ontstoken oog bij een peuter?

De symptomen van een ontstoken oog bij een peuter zijn in principe dezelfde als die bij volwassenen. Je kunt een ontstoken oog bij een peuter herkennen doordat je peuter een rood oog heeft. Je peuter zal waarschijnlijk aangeven dat hij of zij er last van heeft. Het ontstoken oog geeft namelijk een brandend gevoel en het prikt. Ook kan een peuter last hebben van koorts en kan de peuter minder goed zien en minder goed met de ogen knipperen. In de ochtend zul je merken dat je peuter pus in de ooghoeken heeft.

Dit zijn typische symptomen van een ontstoken oog. Het is zoals al eerder gezegd vervelend, maar geen reden tot paniek. Er zijn namelijk genoeg dingen die je er tegen kunt doen. Je leest ze hieronder.

Hoe bestrijd ik een ontstoken oog van een peuter?

Je bestrijdt een ontstoken oog van een peuter om te beginnen door het oog schoon te houden. Hiervoor heb je een watje en lauw water nodig. Het lauwe water moet je eerst hebben laten koken en daarna laten afkoelen. Zo kaan de bacteriën er namelijk uit. Dip je watje in het water en wrijf over het ooglid van buiten naar binnen. Zo haal je de bacteriën weg.

Een andere methode om de ontsteking in ieder geval niet erger te laten worden is door je peuter de opdracht te geven om de handen vaak te wassen met zeep. Doe dit ook zelf, zo vaak je kunt, bij je peuter. Daarnaast is het belangrijk om naar de huisarts te gaan. De huisarts kan je kind namelijk goede middeltjes voorschrijven die de ontsteking tegengaan. Een goed antibioticum doet vaak wonderen!

Hoe ga ik om met een peuter met een ontstoken oog?

Als je peuter een ontstoken oog heeft, moet je er op de juiste manier mee omgaan. Maak je peuter dus duidelijk niet eerst in het ontstoken en daarna in het gezonde oog te wrijven, omdat je anders twee ontstoken ogen hebt. Als je peuter naar de crèche gaat, of naar de peuterspeelzaal, dan is het verstandig om aan de crècheleidster en de schooljuf te vertellen dat je peuter de handen goed moet blijven wassen. De juf en crècheleidster kunnen hier goed op toezien. Vertel ze dat je peuter de handen met zeep moet wassen, om zo ook direct besmetting voor andere peuters tegen te gaan.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Captcha loading...