Ontstoken ooglid zeer vervelend

Als je een ontstoken ooglid hebt, dan kan dit zeer vervelend zijn. Je ooglid zal opgezet zijn en dit ziet er niet erg mooi uit. Een ontstoken ooglid – ofwel blepharitis – is gelukkig geen ernstige aandoening. Het overkomt iedereen wel een keer.

Last van een ontstoken oog? Kies voor Prevalin oogdruppels. Direct verzachting voor de ogen! Bestel hier!

Wat zijn de symptomen van een ontstoken ooglid?

Een ontstoken ooglid is simpelweg een ontsteking aan je ooglid. Je ooglid is hierdoor opgezwollen en dit ziet er niet erg fraai uit. Je ogen kunnen droog zijn of juist tranend en er kan pusvorming ontstaan rond je oog. Andere symptomen zijn schilfers en korstjes op de rand van je wimpers, slecht tegen fel licht kunnen, je wimpers die tegen elkaar aanplakken na het slapen en jeuk aan je oogleden. Ga echter niet krabben, want daarmee vererger je het probleem alleen maar.
Er zijn twee vormen van ooglidontstekingen. Je hebt een acute en een chronische ooglidontsteking. Bij een acute ooglidontsteking is een bacterie, een allergische reactie of een virus de boosdoener. Vaak zijn bacteriën op de rand van je ooglid de boosdoener. Hierdoor ontstaan moeilijk te verwijderen korstjes op je wimpers. Je kunt dit veroorzaken door weinig te slapen, door een make-upallergie, diabetes, het dragen van een verkeerde bril of juist geen bril of door irriterende stoffen.

De chronische vorm is vervelender. Hierbij maken de talgklieren in de rand van je ooglid stelselmatig teveel vet aan. Dit blijft achter in je oogleden en blijft aan je wimpers kleven. Je oogleden kunnen na het slapen dan ook aan elkaar blijven plakken. Hierna wordt het vet zuur, wat weer een irritatie, dus een oogontsteking oplevert.

Hoe bestrijd ik een ontstoken ooglid?

Er zijn verschillende manieren om een ontstoken ooglid tegen te gaan. Het allerbelangrijkst is het goed schoon houden van je ogen en oogleden. Zo kun je je oogleden wassen met babyshampoo. Hou je ogen na het wassen wel droog, anders kan de infectie alsnog doorgaan.

Daarnaast is het goed om naar de apotheek of naar je huisarts te gaan. Hier kan je meer informatie krijgen over het bestrijden van een ontstoken ooglid (bijvoorbeeld de beste manier voor jou van het bestrijden van de chronische vorm) en kunt u middeltjes krijgen die helpen. Ook loont het om antibiotica te gebruiken, maar ook dit moet u met je huisarts overleggen. Je huisarts kan ook kunsttranen voorschrijven, als je last hebt van prikkende ogen.

Als je infectie komt door make-up, dan moet je tijdelijk stoppen met dit spul op je oogleden te smeren. Is je infectie over, dan zul je moeten bedenken of de make-up wel zo goed was voor je ogen. Sommige make-up bevat namelijk irriterende middelen. Verkopers van de make-upafdeling kunnen u verder helpen.

Tot slot werkt Cortison goed tegen een ontstoken ooglid. Hierdoor krijg je minder veel jeuk aan je ooglid. U kunt om dit te krijgen naar je oogarts moeten gaan, want huisartsen kunnen dit middel niet voorschrijven.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Captcha loading...